Φέτος, μου δόθηκε η ευκαιρία για μια βόλτα που μπορεί να μην κατάφερα να κάνω ως παιδί, είχα όμως υποχρέωση να την κάνω δώρο στο δικό μου γιο.
Ο οδοντωτός, το ιστορικό τραίνο που ανέβαινε τα βουνά προς τα Καλάβρυτα πριν από περίπου 120 χρόνια, μπορεί να έχει πλέον εκσυγχρονιστεί αφού το “‘Όχι άλλο κάρβουνο” έγινε πραγματικότητα, η διαδρομή όμως διατηρεί τη μαγεία της ανέπαφη.

Ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων, αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο.

Το τραίνο, με τη δυνατότητα που έχει να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης, σε συναρπάζει.

Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο οδοντωτός, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα.

Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει, πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα, στο οδοντωτό κομμάτι.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι Έλληνες επισκέπτες ήταν ελάχιστοι.

Μαζί μας ένα μεγάλο γκρούπ από Ιάπωνες, ευγενέστατοι και ενθουσιασμένοι με την ομορφιά που μας περικύκλωνε.

Μ’ ένα εισιτήριο των 20 ευρώ, περιμέναμε κι εμείς το ίδιο ανυπόμονα.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις.

Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού, για να τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.

Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.

Διαδρομή

Διανύει 22 χιλιόμετρα διαδρομής και αναρριχάται σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το  δρομολόγιο διαρκεί περίπου μία ώρα, με σταθμό αναχώρησης το Διακοπτό και σταθμό άφιξης τα Καλάβρυτα.

Στη διαδρομή πραγματοποιείται ενδιάμεση στάση στο Μεγάλο Σπήλαιο.

Η διαδρομή περνά μέσα στο φαράγγι πλάϊ στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες.
Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης, τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

Επόμενο πέρασμα, Δικαστήρια.
Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου.

Τα πιτσιρίκια ενθουσιασμένα.

Το τραίνο πραγματικά περνάει από απόσταση χιλιοστού από τρύπες μέσα στα βουνά .

Οι δε κάμερες των Ιαπώνων φίλων, είχαν πάρει φωτιά κι εμείς σε ρόλο διερμηνέα, προσπαθούσαμε να “κεράσουμε” κάποια ιστορικά στοιχεία για το τόπο.

Στο πρώτο κομμάτι μέχρι τη Ζαχλωρού, βιώνεις  μία απίστευτη ένεση “αποτσιμέντωσης”, ενώ μετά, το μάτι ανοίγει αντικρύζοντας το χιονισμένο Χελμό.

Φτάνοντας στα Καλάβρυτα, ο επισκέπτης συνειδητοποιεί την ετυμολογία του ονόματός τους, καθώς τα «Καλά βρυτά», σημαίνουν τα καλά νερά, όπως πράγματι αναβλύζουν σ’ αφθονία στο τόπο αυτό.

Τα Καλάβρυτα  εκείνη την μέρα,  ήταν μουντά και βροχερά, χωρίς όμως αυτό ν’ αποτελέσει  εμπόδιο στην όμορφη αυτή βόλτα.

Ίσα- ίσα που απολαύσαμε και το τελευταίο ζεστό καπουτσίνο για το φετινό χειμώνα ενώ τα μικρά έτρεχαν στη βροχή.

Η επιστροφή, σου αφήνει μια γεύση “πού ήμουν και πού πάω τώρα”, όμως η ανάσα που έχεις πάρει από τη βόλτα είναι αρκετή για ν’ αντέξεις τις κόρνες και τις φωνές που σε περιμένουν στην πόλη.

Μακάρι να μας δίνονταν πιο συχνά οι ευκαιρίες για τέτοιες «τζούρες  ανάσες» στη φύση, όσο και αν κρατάνε..

Αν μη τι άλλο, δημιούργησα μία ωραία ανάμνηση στον γιό μου που μεγαλώνοντας θα θελήσει να την επαναλάβει..